Huize Gaudeamus nieuwe thuisbasis voor SamenThuis Vastgoedontwikkeling

Huize Gaudeamus nieuwe thuisbasis voor SamenThuis Vastgoedontwikkeling

SamenThuis Vastgoedontwikkeling heeft haar intrek genomen in een rijksmonumentaal pand in Bilthoven. Met het betrekken van haar nieuwe kantoor neemt de groei van SamenThuis Vastgoedontwikkeling  concrete vormen aan.   De villa met een rijke geschiedenis is ontworpen door Frants Röntgen in de Amsterdamse school bouwstijl en past naadloos bij onze voorliefde voor architectuur en cultuurhistorie.

Toen Julius Röntgen in 1924 op zeventigjarige leeftijd stopte als directeur van het Amsterdams Conservatorium zocht hij een rustiger omgeving om te wonen, te componeren en les te geven dan de hoofdstad. Aanvankelijk wilde hij net achter de duinen bij Schoorl gaan wonen, maar vrienden overtuigden hem ervan naar Bilthoven te komen, vlakbij Hilversum, waar bij de zich ontwikkelende omroep, van alles op muziekgebied aan de hand was. Frants, een van zijn zes zonen die geen muziek studeerde, maar architectuur, ontwierp een huis volledig in de stijl van de Amsterdamse School. Julius noemde het “Huize Gaudeamus” (laten we blij zijn) en schreef er in de zeven jaar tot zijn dood in 1932 niet minder dan 100 composities.

Qua architectuur voldoet Huize Gaudeamus in alle opzichten aan de karakteristieken van de Amsterdamse School, een vormentaal die nauw verwant is aan de internationale Art Deco.  

In september 1924 legde Julius Röntgens kleinzoon Frithjof op 10-jarige leeftijd de eerste steen voor Huize Gaudeamus. Daarmee werd een begin gemaakt met de bouw van een huis met een rijke muziekgeschiedenis. Huize Gaudeamus is een rijksmonument en in 1999 ingrijpend gerestaureerd en gerenoveerd.

De Stichting Walter Maas (voorheen Stichting Huize Gaudeamus) is eigenaar van Huize Gaudeamus en zorgt voor de instandhouding van het erfgoed. Het huis is van oudsher een muziekhuis en een ‘Huis vol Verhalen’.  Voor meer info zie: http://www.huizegaudeamus.nl/

Met de vestiging van SamenThuis Vastgoedontwikkeling in Huize Gaudeamus hebben we centraal in het land een fantastische inspiratiebron en uitvalsbasis om met onze samenwerkingspartners nog meer projecten en een thuis voor velen te ontwikkelen.